Zorgcommunity: de rol van interim-bestuurder verandert

Boer & Croon heeft een hecht netwerk van zorgprofessionals in de sectoren cure en care, dat o.a. gericht is op kennisdeling en interim diensten. Op deze manier hebben wij altijd de beste mensen en kennis ter beschikking om onze cliënten van dienst te zijn.

Binnen de zorg – en wellicht ook buiten deze sector – zijn er verschillende tendensen waar te nemen waardoor de rol van de interim-bestuurder verandert.

In het verleden werd de nadruk gelegd op de specialist, de interim-bestuurder kreeg een specifieke, ééndimensionale, opdracht. Te denken valt aan het aanpakken van zeer ernstige financiële problemen. De interim-bestuurder kreeg de ruimte om in relatieve anonimiteit achter de schermen de boel op te lossen.

De opdracht wordt groter

Steeds vaker wordt de opdracht breder en de zichtbaarheid groter. Dat heeft meerdere oorzaken:

 • De organisatie heeft geen tijd om te wachten op een definitieve bestuurder, men wil per direct een CFO / bestuurder a.i.;
 • De oorzaak van de (financiële) crises is veelzijdig;
  • Postfusie perikelen
  • Verstoorde verhoudingen aan de top
  • Kwaliteit zorg staat onder druk
 • Kwaliteit van de zorg onder verscherpte aandacht van politiek, pers en actieve burgers;
 • Regeldruk neemt toe;
 • Toezichthouders hebben beperkt zicht op wat er gebeurt binnen de organisatie.

Kortom, de aanleiding voor een organisatie om een a.i. bestuurder te vragen is diffuus. De opdracht is veel breder dan de zaken op orde maken, de onderliggende oorzaken moeten ook worden opgelost.

Van ééndimensionaal naar integraal

Er is een transitie nodig en de a.i. bestuurder moet deze leiden. Dat vereist een breder perspectief. Leiderschap, een visie uitdragen, mensen in beweging krijgen en mogelijk zelfs opereren als boegbeeld van de organisatie. De formele positie wordt anders, de a.i. bestuurder is (mede)eindverantwoordelijk voor alles, integraal leiderschap. Je moet wendbaar zijn en van alle markten thuis. Ook belangrijk om keuzes te maken en daar draagvlak voor te krijgen, anders ‘verzuipt’ de interim-bestuurder. De rol van, en de eisen aan de a.i. van vandaag zijn daarmee wezenlijk anders geworden. Ervaren bestuurder (vast en interim) Peter Hoppener zal samen met Boer & Croon dieper ingaan op wat deze verandering teweeg brengt en hoe hij als interim-bestuurder en wij als management bureau daarmee omgaan.

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.