Toekomst van containervaart staat niet vast – QVARTZ whitepaper

De containervaart verkeert in een periode van lage tarieven en lage operationele marges. Ondanks de recente periode van consolidatie en een herstel van tarieven, zijn de vooruitzichten voor de sector niet eenduidig. In feite zijn er nog altijd geen oplossingen gevonden voor de onbalans tussen vraag en aanbod en de inefficiëntie in de industrie.

Een golf van consolidatie in de industrie heeft de overcapaciteit voor de korte termijn weten te beperken. De verwachting was dat de huidige omstandigheden – waar de groei van de vraag de groei van het aanbod overschrijdt – zouden verdwijnen zodra vervoerders de verkregen capaciteit integreerden en hun allianties in 2017 operationaliseerden. Echter blijft de groei van de vraag onder druk staan door een onvoorspelbare economische en politieke omgeving. Denk aan een aanstaande Brexit en de handelsoorlog die nog sluimert maar waarvan de effecten wel al merkbaar zijn.

De groei van het aanbod blijft een uitdaging, omdat problemen met overcapaciteit naar voren zijn geschoven. Ondanks optimisme op de korte termijn onder vervoerders, waarschuwen onafhankelijke analisten voor blijvende druk op de tarieven vanwege de aanhoudende overcapaciteit.

In een whitepaper kijkt QVARTZ naar de ‘endgame’ binnen lijnvaart en de stappen die vervoerders hierin dienen te zetten. Lees de complete (Engelstalige) whitepaper hier.

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.