Sluit

Wat leiders kunnen leren van topsport

Marco Nijenmanting is partner bij Boer & Croon. We spraken met hem over zijn kijk op de persoonlijke ontwikkeling van mensen en de overeenkomsten tussen topsport en leiderschap.

Rsz adobestock 566708807

Hardlopen en fietsen zijn de sporten van Marco

Jij houdt je heel erg bezig met de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Als ze dingen doen die bij ze passen, die ze kunnen en waar ze in geloven, zijn ze gelukkiger en presteren ze beter. In kantoortaal: “dan staan ze in hun kracht”. Laten we eens bij jou beginnen. Heb jij dit zelf bereikt?
Dat denk ik zeker. Ik krijg veel energie van mijn werk, beleef er plezier aan en het kost me weinig moeite om nieuwe dingen op te pakken. Dat wijst erop dat ik werk doe dat bij mij past. Dat is overigens geen toeval. Ik ben aan het begin van mijn carrière op zoek gegaan naar antwoorden op vragen als: wie ben ik en hoe zit ik in elkaar, wat zijn mijn normen en waarden en mijn grondbeginselen.

Maar ook: waar ben ik goed in en wat zij mijn valkuilen en hoe kan ik daar het beste mee aan de slag. Ik heb ook veel feedback gevraagd aan mensen om mij heen. Daar kwam uit dat ik goed kan luisteren en analyseren en op basis van een gesprek met iemand conclusies kan trekken. En dat ook weer weet terug te koppelen.

Veel mensen zeiden: je zou een goede consultant of coach kunnen worden. Toen heb ik bedacht, dat ga ik gewoon doen, ik ga gewoon op zoek naar een baan waar dat bij elkaar komt en waar ik me thuis voel, en dat vond ik bij een heel klein recruitmentbureau. Dat is een hele belangrijke stap geweest die totaal verschilde van wat al mijn vrienden en oud-studiegenoten deden. Die waren allemaal bij grote corporate bedrijven de grootste en tofste dingen aan het doen en ik fietste gewoon op mijn fiets door Amsterdam naar een klein kantoortje toe en ik was daar gelukkig. Ik verdiende niet heel veel geld, ik had geen dikke leaseauto, maar ik had het wel naar mijn zin.

Dat is de kern van leiderschap: uiteindelijk zijn de meest inspirerende en authentieke leiders mensen die dichtbij zichzelf staan, die zichzelf goed kennen.

'Een CEO van een bedrijf heeft veel gemeen met een topsporter'

Je bent altijd een fanatieke en succesvolle sporter geweest. Je hebt op hoog niveau aan atletiek gedaan en liep aan de lopende band marathons. Wat heb je geleerd van de competenties die je nodig hebt in topsport en hoe zie je die terug in leiderschap?
Je ziet in het bedrijfsleven dat mensen die de top halen het maximale van zichzelf vragen, zowel van hun lichaam als van hun geest. Iemand als Mark Rutte kan het land besturen tijdens een pandemie omdat hij gezond is en goed weet wat hij kan en wat hij niet kan. Dat is ook topsport.

Een CEO van een bedrijf heeft veel gemeen met een topsporter. Je ziet dat die twee werelden bij elkaar komen, dat de gedragingen van die mensen heel erg op elkaar lijken. In de topsport is het heel belangrijk om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Je tijd is je belangrijkste barrière, in alles. Je hebt maar zoveel tijd en binnen die tijd kun je maar zoveel doen. Je moet prioriteiten kunnen stellen en goed de balans houden tussen je inzet en je rust. Juist rust pakken is heel belangrijk om uiteindelijk overeind te blijven: om niet geblesseerd te raken in de sport of geen burn-out out te krijgen door je werk.

Dat is iets dat ik geleerd heb van het trainen: mijn lichaam kan maar zoveel aan, als ik meer ga leveren, ga ik kapot, als ik harder ga werken, ga ik eraan onderdoor. Daar kun je door schade en schande wijs door worden. Gelukkig helpen trainers je in de sport om dat te bereiken. In het bedrijfsleven zouden managers meer aandacht moeten geven aan het helpen van de jonge generatie om die balans te vinden. Ook dat heeft met leiderschap te maken.


Een andere overeenkomst is een bepaalde gedrevenheid en ambitie. Doelen stellen, plannen maken en routes bedenken om die te realiseren. Dat dwingt je om twee dingen te doen. Ten eerste, continue blijven nadenken tijdens je acties: wat moet ik doen om deze bij te stellen om nog betere prestaties te leveren.

Ten tweede, niet alles aannemen wat er gebeurt. Blijf nieuwsgierig, blijf nadenken over andere manieren om iets te bereiken. Dat is wat je in sport continue doet, om je tijden te verbeteren, om je trainingen beter af te stemmen op hoe je lichaam reageert op een bepaalde inspanning. De een herstelt een dag na een training, de ander na twee dagen. Dan moet die persoon een ander type trainingsbelasting hebben. Dat is in wezen bij leiderschap hetzelfde.

Net als in de topsport is een CEO van een bedrijf heel erg zichtbaar. Elke steek die je laat vallen wordt opgemerkt. Een voetballer bij Ajax heeft een trainer die hem niet alleen fysiek maar ook mentaal kan helpen. Topbestuurders kunnen eigenlijk ook niet zonder een goede coach. Dat kan iemand uit de raad van commissarissen zijn of een vertrouwenspersoon, maar je kunt daar ook iemand van buiten de organisatie voor kiezen.

Toen ik afstudeerde wilde iedereen uit mijn vriendengroep CEO van een beursgenoteerd bedrijf worden. Tegenwoordig willen velen liever de CEO van een kleine startup worden waar ze lekker in de luwte lekker kunnen ondernemen, maar niet met het hoofd op het hakblok liggen.

Jij bent nu een jaar bij Boer & Croon. Merk je ook dat hier een topsportmentaliteit heerst?
Bij Boer & Croon zie je dat iedereen veel ambitie heeft, om te groeien, te verbeteren en vooruit te gaan. Het is een organisatie die heel erg snel kan en wil schakelen, en dat moet je in de topsport ook doen.

Meer informatie over Boer & Croon en Executive Search

YESS finds the candidate who fits the ambitions and culture of the organisation, with the right knowledge, experience, personality and leadership qualities. For recruitment and selection in the public sector Vanderkruijs is our subsidiary.