Sluit

Van postbezorger tot ‘t Haagse Binnenhof, Rob Brakenhoff weet de weg te vinden

Hij was voorbestemd als graficus te gaan werken, maar zijn loopbaan nam een andere wending. Het werd een verre van voorspelbare carrière in de luchtvaartsector, de zorg, de elektronica, en de post- en pakketbezorging. Een strategisch denker en enthousiast spreker. Rob Brakenhoff praat even makkelijk met een minister over liberalisering van de postmarkt, als met de parttime postbezorger van Sandd. Bij deze onderneming was hij tot de overname door PostNL de laatste CEO. Nu heeft hij zich aangesloten bij Boer & Croon als interim CEO/COO.

RBB

Rob Brakenhoff werd opgeleid tot reproductiefotograaf en graficus. Maar zijn diploma en daarmee dit toekomstperspectief verloor alle waarde door de introductie van de scanner. “Achteraf ben ik daar best dankbaar voor,” zegt Rob met de wetenschap van nu. Na zijn marine tijd kwam hij via wat omwegen terecht bij Mailprofs, onderdeel van het toenmalige PTT post. Daarna kreeg Rob een kans in het management development programma van KLM en werkte daar 5 jaar. Vervolgens stapte hij over naar OCÉ in een commerciële rol. In 2006 pikte een bureau voor executive search hem op voor een directiepositie bij Pantar in Amsterdam.

“Pantar is een organisatie voor werkvoorziening in de regio Amsterdam. Het biedt mensen met achterstand op de arbeidsmarkt nieuwe kansen. Pantar was tien jaar eerder als stichting verzelfstandigd en kon bedrijfsmatig en commercieel wel een impuls gebruiken. Met een directieteam van vijf uit het bedrijfsleven met complementaire kwaliteiten kregen we het lek boven, en hebben we de organisatie die uit 4 werkmaatschappijen bestond uiteindelijk samengevoegd,” vertelt Rob. “Na afronding van dit traject na 6 jaar was het tijd voor wat anders.”

Op orde en voorspelbaar

Door de toenmalige executive search consultant Haico Spijkerboer, nu Partner bij Boer & Croon, werd Rob in contact gebracht met de RvC van Sandd. Sandd is in 1999 door een groep ambitieuze investeerders van investeringsmaatschappij Trimoteur opgericht. De groep had in 1999 bij de liberalisering van de postbezorgingsmarkt de stoute schoenen aangetrokken. “PostNL uit de slaap wekken en hard de concurrentie aangaan,” zo herinnert Rob het verhaal bij zijn aanstelling. “Breng de operatie op orde en zorg dat de bedrijfsvoering voorspelbaar wordt,” zo luidde de opdracht. “En denk niet dat je terecht komt in een gespreid bedje!” werd Rob beloofd.

Rob ging in 2011 als COO aan de slag. Meer volume werd behaald door de overname van enkele bedrijven zoals Selekt Mail en Van Straaten Post BV. Vanaf 2015 moest ook een inhaalslag worden gemaakt voor het bezorgen van pakketten. “We zijn helemaal gek in Nederland! Als we om 5 minuten voor middernacht iets bestellen dan willen we het de volgende dag aan de deur ontvangen. Dus als je maar 2 dagen per week post bezorgt, dan heb je op deze markt niets te zoeken.”

“Mijn taak was simpel gezegd: zorg dat die nieuwe business georganiseerd wordt en ontwikkel een 24/7 onderneming. En creëer waarde voor de aandeelhouders bij een eventuele verkoop.”


Overal voor vechten

Waar Brakenhoff met grote passie over spreekt, is de saamhorigheid van de 16.000 werknemers van Sandd. “Bij veel organisaties moet je stevig duwen om veranderingen door te voeren. Bij Sandd was het enthousiasme zo groot dat het overtuigen van de collega’s op de vloer niet nodig was.” Weerstand of tegenstand heeft Rob wel ervaren bij de vakbonden en in de politiek. “De vakbonden wilden er niet aan dat het bezorgen van de post een parttime bijbaan was voor veelal ouderen, die zo nog de wijk in kwamen. Het werd gezien als verdringing op de arbeidsmarkt. We werden gedwongen deze mensen fulltime in dienst te nemen.”

De markt was geliberaliseerd, maar de Haagse politiek had een eigen agenda. “Men wilde niet dat PostNL, een ‘parel aan de kroon’ van de Nederlandse samenleving werd overgenomen door een buitenlands bedrijf of weggeconcurreerd werd door een Nederlands bedrijf. De wetgeving gaat altijd achter de liberalisering aan en we moesten overal voor vechten. De gevestigde orde wordt per definitie beschermd,” aldus Rob die in 2017 benoemd werd tot CEO van het post- en pakkettenbedrijf. Voor de BV Nederland was dit misschien een goede zaak, maar voor de bestuurder van Sandd lastig te accepteren.


De beste keuze

In 2019 begon het proces van de overname door PostNL. “Dat is best ingewikkeld. We hebben ook interesse voor overname gehad uit het buitenland. Van partijen die ons aanboden miljoenen te investeren om de concurrentie op te voeren. Maar wat ze eigenlijk wilden bereiken, is door de concurrentiekracht op te voeren de beurswaarde van PostNL te laten zakken. Om vervolgens deze onderneming voor een appel en een ei over te nemen. Het ging ze om pakketten en niet om het postbedrijf. En dat was uiteindelijk niet onze intentie.”

De overname door PostNL was voor beide partijen de beste keuze. “Maar emotioneel best pittig,” schetst Brakenhoff, die de competitie jarenlang zeer scherp speelde. Zelfs een nieuwe cateraar, die oranje servies naar binnen bracht, heeft het moeten ontgelden. “Die kon zijn spullen in de huiskleur van PostNL weer meenemen.”

Na de acquisitie heeft Rob Brakenhoff nog 6 maanden op het hoofdkantoor in Den Haag geadviseerd over de integratie van beide bedrijven. Met een glimlach: “Adviseren is iets anders dan de CEO zijn. Al met al was het een erg boeiende en leerzame periode.”


Het juiste moment

Na dit avontuur is de voormalige CEO gestart met een nieuwe fase in zijn carrière. Hij zet zijn kennis en ervaring in als adviseur en coach van start-up’s. Ook is hij beschikbaar voor interim opdrachten. “Complexe en urgente klussen, waar veel politieke en maatschappelijke stakeholders zijn. In mijn loopbaan heb ik ervaren hoe belangrijk het is om te luisteren naar werknemers en hun kennis te gebruiken om problemen op te lossen. De LEAN methode kan een succesvolle methode zijn om mensen te motiveren en plezier te geven in hun werk. De dialoog aangaan in plaats van ‘doe nu maar gewoon wat je gezegd wordt’. Er zijn zoveel succesverhalen.”

De opgeleide graficus kijkt terug op mooie successen met de turn-around bij het Amsterdamse Pantar en het complexe Sandd. “Een manier om na mijn werk te ontspannen is de camera te pakken. Ik ben weer analoog gaan fotograferen, want dat is een andere concentratie. Kijken en het juiste moment kiezen. En niet uit een selectie van 30 digitale foto’s de beste kiezen. Het geeft zo’n voldoening als alles klopt aan het beeld.”

Meer weten?

Neem contact op met Rob!