Sluit

Anouk ter Laak Associate Partner Boer & Croon

'Als ik ergens binnenkom heb ik veel aan mijn 30 jaar ervaring. Met mijn analytische instelling zie ik al snel waar en wat er moet veranderen, en daar kan ik dan een plan voor maken. Maar het belangrijkste is om de mensen goed te leren kennen die dat moeten gaan uitvoeren. Ik ben heel erg resultaatgericht, en het is belangrijk dat als ik weer wegga, de door mij geïmplementeerde veranderingen echt geborgd zijn in de organisatie. Dat kan een complete transformatie zijn, een procesoptimalisatie of kostenbesparingen.'

Anouk Verbeterd 2 transformed

Anouk ter Laak is als Associate Partner toegetreden tot Boer & Croon. Ze zal op interimbasis haar 30 jaar ervaring in leidinggevende posities binnen de foodbranche gaan inzetten.
'Als je een bedrijf van A naar B wilt brengen moet je eerst alle processen onder de loep nemen.'

Sara Lee

Anouk begon na haar studies Politicologie en Communicatiewetenschappen / Business Administration (UvA) haar loopbaan bij Procter & Gamble.
'Dat was een buitengewoon goede leerschool, waar ik op een zeer gestructureerde manier heb geleerd om uitdagingen aan te pakken, acties te definiëren en resultaten te boeken. Daar heb ik mijn hele professionele leven profijt van gehad. Na zes jaar ben ik overgestapt naar Douwe Egberts, destijds onderdeel van het Amerikaanse Sara Lee.
Ik startte als Marketing Manager waar we in een destijds vrij unieke samenwerking met Philips het Senseo concept ontwikkelden en later introduceerden. Daaropvolgend werd ik verantwoordelijk voor het Douwe Egberts Geschenken loyaliteitsprogramma. Ruim 4,5 miljoen klanten spaarden destijds jarenlang trouw punten om vervolgens eens in de zoveel jaar naar een soort winkelmagazijn op een troosteloos industriepark te gaan om daar hun geschenk op te halen. Daar kwamen elk jaar ruim een miljoen trouwe DE consumenten om hun punten in te wisselen voor geschenken.'

'Onder mijn leiding hebben we hebben een nieuw winkel- en caféconcept ontwikkeld om een echte merk- en koffiebeleving neer te zetten in het centrum van verschillende (middel) grote steden, waar klanten konden genieten van de beste koffie en tegelijkertijd hun geschenken konden pakken en bekijken. Ik heb, als General Manager, het loyaliteitsprogramma met 100 personeelsleden en elf winkels in deze opzet ontwikkeld en aansluitend een aantal jaar geleid.'


Transformatiemanager

Hierna stapte Anouk over naar DE Foodservice, de B2B-afdeling, waar ze een aantal jaar 2 functies combineerde.
'Ik werd in Brussel General Manager DE België en tijdens mijn derde jaar in België ook Vice President van het wereldwijde distributeurs netwerk.' Voor deze posities woonde Anouk jarenlang samen met haar familie in Antwerpen. Anouk heeft zich hier bewezen als een inventieve transformatiemanager.
Binnen haar functies was er altijd wel sprake van een noodzakelijke transformatie. Ze zorgde ervoor dat de processen werden geoptimaliseerd, implementeerde ERP-pakketten, liet de commerciële afdeling efficiënter werken, haalde kosten uit de keten, sloot inefficiënte onderdelen en bewerkstelligde een gezonde groei.


De juiste mensen

'De laatste drie jaar bij Sara Lee heb ik twee functies gecombineerd. Dat ging goed, omdat ik efficiënt en daadkrachtig kan opereren en altijd veel aandacht geef aan de opbouw van mijn team. Ik ben net zo goed en sterk als mijn team, dus ik zorg er altijd voor dat ik de juiste mensen om mij heen verzamel.'
'Het was zeer leerzame periode, als Nederlander in België leidinggeven vroeg van mij aanpassing en flexibiliteit. Het ging echt om een andere cultuur met onder meer volstrekt anders werkende ondernemingsraad.'


duurzaamheid

Na 15 jaar Douwe Egberts / Sara Lee ging Anouk op zoek naar een eindverantwoordelijke functie waar ze de gehele keten kon overzien: vanaf de inkoop tot de productie, supply chain en uiteindelijk de verkoop. Zo kwam ze bij Royal Cosun terecht, een conglomeraat van vijf food-bedrijven met ruim 2 miljard Euro omzet. Ze werd directielid van Cosun en CEO van SVZ, waar ze heeft gewerkt aan een complete transformatie. Ze heeft de supply chain en de warehouses geoptimaliseerd, alle processen gestroomlijnd, van inkoop tot aan de verkoop, SAP geïmplementeerd binnen alle onderdelen van SVZ (Polen, Verenigde Staten, Spanje, België en Nederland), onderdelen gesloten en de footprint van de fabrieken geoptimaliseerd.

'Er was een sterke focus op duurzaamheid. SVZ kocht vers fruit en groente in en verwerkte dat tot puree of concentraat, waarna het werd verwerkt in producten als ijs of vruchtensap. Ons duurzaamheidsbeleid richtte zich op een duurzame sourcing & agricultuur, een efficiënte en duurzame operatie en duurzame relaties met ketenverantwoordelijkheid. Onze klanten willen graag een product dat duurzaam is geproduceerd. Belangrijk daarbij is dat de ingrediënten die wij leverden voldeden aan de duurzaamheidscriteria van de klant.'


hecht netwerk

'Ik ben dit jaar met Boer & Croon gaan praten. Ze hebben een hele goede naam in de markt. Wat mij heel erg aanspreekt is dat je er als Associate Partner onderdeel uitmaakt van een hecht netwerk. En er zijn veel mogelijkheden om ook op andere gebieden samen te werken.'


en verder?

Anouk woont met haar man in Amsterdam, met twee studerende zonen op kamers in de buurt en een studerende dochter in California. Om stoom af te blazen gaat ze graag naar haar boerderijtje in Drenthe, met een paar hectares bosgrond. Maar ook van de stad zelf geniet ze: ´als je naar buiten loopt naar een kroeg of een restaurant kom je altijd leuke en interessante mensen tegen.´ Verder leest Anouk graag en doet ze veel aan sport, zoals hardlopen en fietsen.