Met Operational Excellence de klant centraal stellen

De klant centraal. Dat is waar tegenwoordig iedere organisatie naar streeft. Maar hoe realiseer je dit en welke rol speelt Operational Excellence daar in?

 

Wat is Operational Excellence?

Operational Excellence is door de jaren heen een containerbegrip geworden voor verschillende definities en methoden. Nu, na vele jaren onderzoek, is er een algemene consensus ontstaan dat Operational Excellence niet per definitie gericht is op alleen het behalen van de allerlaagste kosten, maar op het leveren van de juiste klantwaarde tegen de laagst mogelijke kosten. In die zin komt Operational Excellence neer op “het realiseren van échte klantwaarde door middel van het produceren van betrouwbare en kwalitatieve producten en services op basis van efficiënt en effectief ingerichte processen”. Door de focus te leggen op de baten door het centraal stellen van klantwaarde, worden onderliggende concepten als kwaliteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit en doorlooptijd betrouwbare KPI’s. Het meenemen van deze concepten zorgt er op zijn beurt weer voor dat implementatietrajecten een hogere kans van slagen hebben. Daarnaast doen organisaties er goed aan een cultuur van continue verbetering te creëren, waardoor medewerkers op alle lagen binnen de organisatie worden aangespoord op zoek te blijven naar mogelijkheden tot verbetering. Zo blijven organisaties in staat om in te spelen op de steeds sneller veranderende wereld.

Waarom Operational Excellence?

Termen als ‘Lean’, ‘Just in Time’ of ‘Six Sigma’ zijn aan de orde van de dag. Veel organisaties geven aan met Operational Excellence bezig te zijn, maar blijken zich vooral te richten op alleen het optimaliseren van processen, technologieën en prestaties. De medewerker wordt hierin vaak vergeten of krijgt simpelweg onvoldoende aandacht. Dit terwijl de medewerkers dagelijks met processen bezig zijn en vaak haarfijn weten waar problemen zich voordoen. Juist deze medewerkers moeten gemotiveerd zijn (of worden) om processen én zichzelf te blijven verbeteren. Om dit te bereiken moeten medewerkers zowel inhoudelijk als randvoorwaardelijk worden ondersteund. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor het management, die een cruciale rol speelt bij het creëren van een uitdagende en inspirerende omgeving. Een omgeving waarbij de focus ligt op problemen voorkomen in plaats van oplossen en waar assertiviteit wordt beloond.

De focus van traditionele operations consultancy is vooral gericht op het analyseren van processen, het uitwerken van verschillende scenario’s en uiteindelijk het formuleren van een advies. Dat verandert steeds meer. Adviesorganisaties nemen tegenwoordig het menselijke aspect mee, maar nog niet altijd genoeg. Organisaties hebben geen behoefte meer aan eindeloze analyses en adviezen, maar aan pragmatische oplossingen waarmee tegelijkertijd de eigen medewerkers worden ontwikkeld en verbeterd. In plaats van veel kennis de organisatie inbrengen en weer meenemen na het einde van de opdracht, ligt de focus veel meer op het doorvoeren van beklijvende veranderingen, zeker stellen van eigenaarschap en het centraal stellen van de medewerkers. Dit allemaal om zoveel mogelijk klantwaarde te kunnen leveren.

Waarom Boer & Coon Operational Excellence?

Het invoeren van Operational Excellence verschilt natuurlijk per organisatie. De aanpak binnen Boer & Croon Operational Excellence is echter altijd tweeledig en richt zich op het optimaliseren van operationele prestaties alsmede het professionaliseren van een cultuur in continu verbeteren. Met het optimaliseren van de operatie bedoelen we het realiseren van (grote) verbeteringen vanuit een expertbenadering door het objectief vaststellen van verbeterpotentieel en het optimaliseren van processen. Omdat de verbeteringen goed ingevoerd en geborgd moeten worden, is draagvlak binnen de organisatie noodzakelijk en is gedragsverandering van het management en medewerkers in veel gevallen vereist. Binnen Boer & Croon Operational Excellence richten wij ons daarbij op de organisatieontwikkeling, het sturen op het juiste gedrag van betrokkenen en het creëren van een cultuur en bijbehorende infrastructuur waarin continu verbeteren en blijvende, renderende veranderingen centraal staan.

Het doorlopen van een dergelijke ontwikkeling gaat gepaard met allerlei culturele en emotionele barrières die overwonnen moeten worden. Binnen Boer & Croon Operational Excellence hebben we een natuurlijke interesse voor de mens en zijn we oprecht geïnteresseerd in de persoon die tegenover ons zit. Samen met de klant gaan wij op zoek naar de verbeterkansen in het proces. Wij zetten ons in om de medewerker uiteindelijk zelf in staat te stellen het resultaat te leveren. Het zorgen voor eigenaarschap, ontwikkelen van de interne organisatie en blijvende impact staan daarbij centraal. Daarnaast zoeken wij snel en gemakkelijk de verbinding met de interne medewerkers op verschillende lagen (i.e. management, team en individu), reflecteren wij op de situatie en gaan vervolgens gezamenlijk aan de slag. We zorgen voor een boost binnen de organisatie waardoor de medewerkers geïnspireerd raken om het beste uit zichzelf en het team te halen.

Geïnteresseerd?

Boer & Croon Operational Excellence bedient een breed scala aan sectoren: gezondheidszorg, financiële- en zakelijke dienstverlenging, transport en logistieke, maatschappelijke organisaties, onderwijs en openbaar bestuur, retail en FMCG, ICT & high tech en energie & utilities. Binnenkort lichten we onze aanpak verder toe middels een uitgebreide use-case.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het verbeteren van uw operatie of door uw klanten meerwaarde te bieden door Operational Excellence? Pim van Asperen en Paul Stoop vertellen u er graag meer over!

 

P.van.asperen@boercroon.nl +31 (0)6 50 26 40 53

P.stoop@boercroon.nl +31 (0)6 23 54 83 77

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.