Artificial Intelligence – wat brengt de toekomst?

Minimaal ieder kwartaal organiseert Boer & Croon Young Executive Management een kennisavond over aan actueel thema binnen de maatschappij en het bedrijfsleven. Deze keer sprak Rens ter Weijde, HR-director bij Fairphone en founder van startup KIMO, over kunstmatige intelligentie, beter bekend als Artificial Intelligence (A.I.).

Er zijn binnen het thema Artificial Intelligence een hele reeks aan uiteenlopende discussiethema’s. Denk bijv. aan de ethiek achter autonome wapensystemen, de moraliteit bij een aanrijding door een zelfrijdende auto en de mogelijke inbreuk privacy door big data-genererende en zelflerende consumentenproducten. In onze tijd samen bespreken we de kern van het verhaal.

De mythe rondom AGI

Het meest in het oog springende debat rondom A.I. draait om de vraag hoe gevaarlijk de ontwikkeling van A.I. kan zijn voor de mensheid. Het is een serieus onderwerp dat experts als Elon Musk, Bill Gates, Steve Wozniak en wijle Stephen Hawking bezighoudt. Zij waarschuwen voornamelijk voor de eventuele slechte gevolgen van een A.I. dat zich ontwikkelt tot bovenmenselijke intelligentie.

Ook zijn er veel instituten en organisaties die waarschuwen dat robots in tal van varianten, gestuurd door AI, zullen zorgen voor een grote hoeveelheid werkeloosheid. Denk hierbij aan het World Economic Forum, PwC, McKinsey en AI experts zoals Kai-Fu Lee, die beiden aangeven een toekomst te zien waar de middenklasse bedreigd wordt door robots die de traditionele banen overnemen.

De werkelijke staat van AI: narrow AI

De conclusie op onze avond leidt dat bovenmenselijke intelligentie verder weg is dan veel mensen vrezen. AGI (Artificial General Intelligence, algemene intelligentie) zou moeten leunen op basis algoritmes in het brein, zoals het efficiënt opslaan van gegevens en het selectief vergeten daarvan. In de praktijk zijn deze algoritmes nog steeds onbekend. Een tweede tegenwerping tegen AGI is het feit dat de huidige oplossing allemaal specifiek zijn voor bepaalde ‘kolommen’ van data (bijv. film ratings), waardoor dan de voorkeur voor bepaalde films kan worden voorspeld. Deze AI-oplossingen worden ‘narrow AI’ genoemd. Het is sterk de vraag of meerdere ‘narrow AI’ systemen samen ooit een AGI kunnen vormen.

Impact gebieden voor investeerders

We bespreken meerdere impact gebieden van AI. De essentie van het verhaal luidt dat een hogere precisie van voorspellingen (lees: een hogere zekerheid) zeer relevant is voor bedrijven. Dit zal o.a. impact hebben op autorijden, advertenties, gezichts- (en emotie-) herkenning, educatie, healthcare en trading. Op dit moment zijn er grote geldstromen zichtbaar naar ‘computer vision’ (o.a. gezichtsherkenning) en Natural Language Processing (NLP, herkenning van taal door computers). Dit zijn eigenlijk de basiselementen om bredere A.I. oplossingen te implementeren in de toekomst.

Impact op de samenleving

Een belangrijke conclusie  is dat veel automatisering partieel zal zijn; A.I. maakt het mogelijk om specifieke keuzes en taken te automatiseren, maar veel banen bestaan uit een hele reeks keuzes en taken. Voor mensen wordt het essentieel om samen met de bestaande systemen extra waarde te creëren: menselijke complementariteit bij een A.I. systeem is wel degelijk mogelijk. Denk hierbij bijv. aan een arts die minder fMRI scans hoeft te beoordelen (omdat algoritmes preciezer zijn), maar daardoor meer cliënten kan zien en/of met meer aandacht de menselijke kant van zijn/haar werk kan vervullen.

KIMO

De startup van Rens, KIMO, specialiseert zich in A.I. oplossingen voor persoonlijke opleidingsprogramma’s. Het primaire doel hierbij is om mensen beter in staat te stellen om zichzelf opnieuw op te leiden. Zonder al te technisch te worden, komt het er op neer dat KIMO precies kan voorspellen wat de juiste content moet zijn op het juiste moment. Op basis van een inschatting van het niveau van de persoon wordt een gepersonaliseerd leerplan gegenereerd uit alle beschikbare online content dat aansluit bij de behoeftes en het bestaande kennisniveau. Op die manier wordt het leertraject gepersonaliseerd en het oude ‘classroom’ model van educatie gedisrupt.

Leeswerk 

Wil je meer weten over Artificial Intelligence? Er bestaat een legio aan artikelen en boeken over het onderwerp. Een echte aanrader is het boek Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence. Wil je een meer behapbare introductie, lees dan hier een uitstekend artikel van de Correspondent gebaseerd op een boek door Stephan Hawking. Meer informatie over A.I. binnen het bedrijfsleven vind je hier. Toekomstmuziek en A.I., dat vind je op dit uitgebreide blog.

 

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.