Interview Jan Bart Houwing “Als Young Executive word je echt onderdeel van een organisatie”

In het kader van ‘B&C Insights’ geven we vandaag het woord aan Jan Bart Houwing. Jan Bart is Young Executive bij Boer & Croon en werkte daarvoor als fractiemedewerker in de Tweede Kamer. Sinds zijn aanstelling als Young Executive deed hij uiteenlopende opdrachten zoals projectsecretaris, interim manager en strategisch projectmanager. In dit interview vertelt Jan Bart over zijn huidige opdracht en over de impact die hij als Young Executive heeft kunnen maken.

 

1. Kun je in het kort vertellen aan welke opdracht je op dit moment werkt?

Op dit moment doe ik een opdracht bij Royal Flora Holland, voor veel mensen beter bekend als de bloemenveiling. Een grote coöperatie van kwekers in de sierteelt sector. Als projectmanager werk ik hier in het strategische programma “De Nieuwe Ketens”. In dit programma werken wij aan oplossingen voor de logistieke uitdagingen waar FloraHolland op dit moment voor staat. In eerste instantie heb ik gewerkt aan een integrale businesscase voor de verschillende programmaonderdelen. Vanwege de grote verwevenheid van de onderdelen en de verschillende uitgangspunten was dit een complex proces. Nu ben ik betrokken bij het Business Process Redesign waar wij bezig zijn met de harmonisatie en het (her)ontwerp van interne logistieke processen.

 

bloemenveiling
Jan Bart op de vloer van Royal Flora Holland

 

2. Waarom denk je dat een Young Executive meerwaarde levert op een opdracht als deze?

In alle opdrachten die ik tot nu toe heb gedaan merk ik dat je als Young Executive snel onderdeel wordt van de organisatie. Door initiatief te nemen en overal op af te gaan ontstaat verbinding. Die verbinding was de sleutel om de totstandkoming van de businesscase snel te realiseren. Met een aantal sessies hebben wij een gezamenlijk uitgangspunt kunnen kiezen en op basis daarvan de businesscase op kunnen stellen. Doordat je als Young Executive full time aanwezig bent bij de opdrachtgever word je echt onderdeel van de organisatie. Hierdoor kun je in korte tijd zichtbaar resultaat behalen.

 

3. Welke concrete impact wil je gemaakt hebben wanneer je de opdracht hebt afgerond?

Voor het eerste deel van mijn opdracht is die impact gerealiseerd. Waar het lange tijd niet lukte om tot een gezamenlijke businesscase te komen is dat met mijn opdracht wel gelukt. Er is meer samenhang tussen de oude programmaonderdelen waardoor keuzes over de toekomst in samenhang gemaakt kunnen worden. In het tweede deel van mijn opdracht, het Business Proces Redesign, is het de uitdaging om op korte termijn tot concrete verbetervoorstellen te komen. Als ik er daarbij voor kan zorgen dat we aansluiting houden met bestaande initiatieven en de huidige operatie ben ik tevreden.

 

4. Wat is de grootste les die je tot nu toe hebt geleerd?

Niet alleen hier, maar in alle opdrachten tot dusver heb ik het belang ervaren van concrete visie en goede onderlinge samenhang. Door als Young Executive initiatief te nemen en duidelijk te maken waar de blokkades liggen in een organisatie, kun je merkbaar bijdragen aan resultaat.

 

5. Wat heeft werken als Young Executive jou als persoon gebracht?

Heel veel ervaring in heel korte tijd. Na mijn studie heb ik eerst twee jaar als fractiemedewerker in de Tweede Kamer gewerkt. Als Young Executive wilde ik vooral zelf aan het roer staan. Tot nu toe heb ik in slechts anderhalf jaar drie totaal uiteenlopende opdrachten gedaan. Bij een zorginstelling als projectsecretaris van een reorganisatie; bij de NS als interim manager op een operationele crisisafdeling en nu als strategisch projectmanager bij Royal Floraholland. Die diversiteit aan opdrachten gecombineerd met de ervaring van mede YE’s geeft mij inzicht en effectiviteit.

Jan Bart Houwing

 

Young Executive worden of een Young Executive inhuren?

Ben jij onze nieuwe Young Executive? Bekijk dan deze pagina.

Een Young Executive inhuren? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Delen

Deze website maakt gebruik van om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.