De impact van Financial Analytics voor de CFO-rol

In een recente bijeenkomst van de Boer & Croon CFO community werd gesignaleerd dat steeds meer organisaties de kracht van data-analytics ontdekken binnen het financieel domein. Door middel van financial analytics kunnen CFO’s en financiële medewerkers trends en patronen ontdekken die tot voorheen niet zichtbaar waren in de (financiële) top van de organisatie. Op welke manier kunnen big data en financial analytics bijdragen aan organisatiesucces? En wat is de impact van deze trend op de benodigde skillset van de moderne CFO?

 

Wat houdt financial analytics in?

Financial analytics bestaat uit het combineren van interne financiële informatie en operationele data met externe informatie zoals demografische kengetallen, big data en social media. Door het uitvoeren van financiële analyses op deze gecombineerde data kunnen organisaties patronen en trends ontdekken waarmee de business verder kan worden geoptimaliseerd en beter afgestemd kan worden op verschillende klantsegmenten.

 

Waarom gebruik maken van financial analytics? 

Net als in het vakgebied HR zien we de trend dat finance steeds vaker gaat acteren als interne businesspartner. Finance kan veel meer waarde aan een organisatie toevoegen dan alleen het opmaken van gestructureerde rapporten, analyses en jaarverslagen. Het combineren van gestructureerde data met ongestructureerde data biedt een grote kans – en uitdaging – om in een snel veranderende wereld ook snel en accuraat in te blijven spelen op business vraagstukken. Veel organisaties zien in dat het maken van deze stap noodzakelijk is om duurzaam succesvol te blijven.

 

Uitdagingen voor de CFO-rol

Naast de kansen die financial analytics biedt voor de CFO betekent deze ontwikkeling ook direct een enorme uitdaging. Het betekent dat de gewenste attitude en skillset van de CFO sterk aan verandering onderhevig is. De moderne CFO moet open staan voor analyses en patronen die door simulaties ontdekt worden. Dat betekent vaak dat je niet van tevoren weet welke vraag je moet stellen en in welke richting de conclusies gaan. Het betekent ook dat er meer wiskundige competenties nodig zijn en minder administratieve.

 

De voordelen van financial analytics

Naast de uitdagingen voor het vakgebied van de CFO biedt financial analytics veel voordelen. Financial analytics helpt om:

 

  • Vooruit te kijken in plaats van alleen te rapporteren over het verleden;
  • Finance tot een strategische businesspartner te maken;
  • Snel inzicht te bieden in grote hoeveelheden data;
  • Gestructureerde en ongestructureerde data te combineren;
  • Betere, onderbouwde operationele- en investerings beslissingen te maken.

 

Op zoek naar een moderne CFO?

Het maken van de transitie naar een datagedreven organisatie heeft het juiste leiderschap en talent nodig. Boer & Croon heeft het grootste kwaliteitsnetwerk van moderne CFO’s in Nederland. Hulp nodig bij het maken van deze transitie en op zoek naar een moderne CFO? Neem contact op met Jos Zandhuis.

Tel.: 06 547 925 98

E-mail: j.zandhuis@boercroon.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.