Het wordt nooit meer zoals vroeger

Geschreven door Inelise Fröberg, Young Executive bij Boer & Croon

Op 16 januari jl. hadden we het genoegen om Prof. Dr. Margriet Sitskoorn tijdens onze nieuwjaarsreceptie in de Kromhouthal in Amsterdam als gastspreker te verwelkomen. Prof. Dr. Sitskoorn is neuropsychologe en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Zij verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Tijdens het nieuwjaarsevent van Boer & Croon sprak zij over ‘de kracht van het contact’.

Nooit meer hetzelfde

Daar leerde zij ons dat er een continue wisselwerking is tussen de hersenen en de invloed van en op menselijk contact. Ons brein probeert zich altijd aan te passen aan de omgeving. Dit zorgt ervoor dat iedere situatie en ervaring die we meemaken, de hersenen verrijkt en verandert. Mijn brein zal na de nieuwjaarsreceptie dus nooit meer hetzelfde zijn als daarvoor. Dit klinkt enigszins beangstigend, maar gelukkig kan ik erop vertrouwen dat dit voor iedereen geldt die daar was en ook voor iedereen die ergens anders op de wereld in contact komt met anderen. Het wordt nooit meer zoals vroeger.

Anticiperen op nieuwe ontwikkelingen

Je hoort regelmatig mensen zeggen dat vroeger alles beter was. Maar de tijd valt niet terug te draaien, dus zullen we met elkaar moeten anticiperen op veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Dit kost soms moeite. Niet alleen in het brein, maar ook binnen organisaties gaat dit niet altijd zonder slag of stoot. Laat dat nou net de reden zijn waarom ik als Young Executive bij Boer & Croon werkzaam ben. Hoe uiteenlopend een managementuitdaging of organisatievraagstuk ook is, het wordt nooit meer zoals vroeger en we moeten oplossingen vinden.

De kracht van menselijk contact: IQ + EQ + RQ

Het realiseren van oplossingen voor een probleem of vraagstuk vraagt maatwerk, waarbij wij bij Boer & Croon een vaste factor hebben: de mens staat centraal. De doorslaggevende kracht bij het behalen van resultaten zit hem in het menselijk contact. Dan heb ik het niet over iedere willekeurige vorm contact. Zoals Dr. prof. Sitskoorn schetste, is goed contact een optelsom van IQ, EQ en RQ. IQ en EQ kennen de meeste mensen wel, RQ staat voor Realisatie Quotiënt. De combinatie van deze eigenschappen en vaardigheden zal leiden tot het beste resultaat. Als menselijk contact leidt tot aanpassing en ontwikkeling in het brein, ben ik benieuwd of goed contact dan ook tot verbetering van de hersenen leidt? Dit zou wijzen op een opgaande spiraal en benadrukt daarmee nogmaals de kracht van het contact.

De Homo Prospectus

In haar slotsom vertelt de professor hoe bijzonder we eigenlijk zijn: als Homo Prospectus zien we niet alleen de toekomst, we kunnen hem ook beïnvloeden en verandering bewerkstelligen. Een mooi slotwoord, dat mij de motivatie geeft voor een nieuw jaar vol kansen en mogelijkheden. Nog relatief aan de start van dit jaar durf ik te zeggen dat ik me wil inzetten om met aandacht en betrokkenheid te zorgen voor verbinding. Laat dit jaar een jaar worden waarin de kracht van het contact floreert. Het zal nooit meer worden zoals vroeger… en dat is maar goed ook.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over de functie Young Executive? klik hier voor meer informatie.

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.