Close

Close

December 2022 – Terwijl de dagen korter worden en de nachten langer, neemt de temperatuur buiten ook af. Voor sommige Boer & Croon’ers begint het in deze periode te kriebelen, omdat het bijna weer tijd is om de schaatsen uit het vet te halen of de latten op te poetsen voor een nieuw sneeuw seizoen. In deze blog vertellen Inelise Fröberg (Manager) en Tycho ten Brink (Manager) over het gelukkige gevoel dat de bergen ze geeft, hun ervaringen als skileraar en hoe dit van pas komt in hun werk bij B&C.

Inelise skien 1

Kan je je even voorstellen?

INELISE Inelise Fröberg, 28 jaar oud. Ik woon in Rotterdam en ben ongeveer 4 jaar geleden gestart als Young Executive en ben nu Manager Operations.

TYCHO Tycho ten Brink, 29, woon in Utrecht op een woonboot met mijn vriendin en werk sinds maart 2018 bij Boer & Croon. Eerst heb ik het Young Executive programma doorlopen en daarna als Manager People Excellence aan de slag gegaan.

Hoe het allemaal begon …

INELISE Op mijn derde ben ik begonnen met skiën. Enkele jaren had ik iedere zaterdagochtend in de wintermaanden les op de borstelbaan in Dordrecht. De mooiste dagen waren wanneer er echte sneeuw was gevallen en je ‘de eerste sporen’ kon trekken op deze plastic helling. Ook heb ik veel plezier beleefd aan de kinderwedstrijdjes.

Het was mijn jeugddroom om les te geven in Oostenrijk of Zwitserland en na mijn master dacht ik: het is nu of nooit. Eerst heb ik een 10-daagse cursus gevolgd en daarna ben ik vier maanden in Oostenrijk geweest. De liefde voor het skiën en de bergen is hier enkel nog vergroot. Als het even kan, ga ik nog altijd meerdere keren per jaar richting de Alpen.

TYCHO Als klein jongetje ging ik al met het gezin skiën, ik was toen vier jaar. Sindsdien heb ik het elk jaar gedaan. Het is mijn favoriete vakantie van het jaar, omdat ik de hele dag buiten actief aan het sporten ben. Daarnaast zit er een heleboel gezelligheid omheen.
Inelise skien 2

Wat is het meest bijzondere dat je ooit op sportief gebied hebt gemaakt?

INELISE De mooie momenten van het skiën waren ’s ochtends vroeg toen ik skiles gaf. Ik kreeg dan een enkele keer om half 8 ’s ochtends zelf les. In de opkomende zon, verse sneeuw en de hele piste die er nog onaangetast bijlag. Dat je daar dan volledig je gang kon gaan met vrienden in een prachtige omgeving. Zodra ik in de buurt van bergen kom word ik al hyper!

TYCHO Tussen mijn bachelor en master heb ik de ‘anwärter opleiding’ gevolgd. Je gaat dan tien dagen lang naar Oostenrijk en wordt gedrild voor een goede techniek en houding. Vanaf dat moment heb ik pas echt goed leren skiën, want je gaat je heel bewust focussen op bepaalde technieken. Ik heb daarna drie maanden lesgegeven in Oostenrijk.
Inelise: "Ontwikkeling en weerstand zijn wel twee raakvlakken die ik zie in werk en skiën. Skiën is een individuele sport, maar het lesgeven is het ook een vorm van leidinggeven."
Ski foto 2 002

Hoe pas je de ervaringen uit de sport toe in je werk?

INELISE Ontwikkeling en weerstand zijn wel twee raakvlakken die ik zie in werk en skiën. Skiën is een individuele sport, maar het lesgeven is het ook een vorm van leidinggeven. Hoe zorg je dat iedereen betrokken blijft, meekomt, leert en zichzelf ontwikkelt?. Ontwikkeling is een van mijn drijfveren, zowel in werk als sporten. Als een kind in het begin van de week nog nooit geskied had en op het einde met mij de rode piste af ging: echt fantastisch om die ontwikkeling zo concreet te zien. Ook met weerstand heb ik leren omgaan door lesgeven. Een kind dat aan het begin van de week niet op skiles durfde en maar bleef huilen, maar aan het eind van de week tegen zijn ouders zegt: “ik wil niet met jullie maar met Inelise skiën”. Als iemand iets niet wil, hoe ga je hem dan gemotiveerd krijgen om dat wel te doen?

TYCHO Ergens is er wel een mooie metafoor. Toen ik skiles gaf was ik net klaar met mijn bachelor en ik was één van de oudere die skiles gaf want de meeste mensen deden dat na hun middelbare school. Ik kreeg dan ook altijd de wat oudere klasjes (volwassenen). Mensen die heel erg in hun hoofd hebben “als ik val dan breek ik alles”. Wat ik nu als manager People Excellence is kijken naar hoe je mensen kan helpen hun werk beter te doen. Dan moet je op een heleboel verschillende dingen letten: de persoon zelf, het werk, alles eromheen, wat wil de organisatie, onder welke druk staat iemand. Ik denk wel dat je een parallel kunt leggen tussen mensen leren skiën en mensen helpen veranderen in hun werk; dus mensen iets laten doen wat ze niet kunnen en waar ze misschien wel een beetje bang voor zijn.
Tycho: "Ik denk wel dat je een parallel kunt leggen tussen mensen leren skiën en mensen helpen veranderen in hun werk; dus mensen iets laten doen wat ze niet kunnen en waar ze misschien wel een beetje bang voor zijn."

Volgende maand in de sportreeks van Boer & Croon "De winterspelers van Boer & Croon: deel II", met Jort Binnerts en Olivier van Stijn