De wereld achter een krat

Geschreven door Steven van Dalen, Young Executive bij Boer & Croon

In 2019 heb ik een deep dive mogen maken in de wereld achter een krat. Specifieker: het soort krat dat gebruikt wordt om verse producten van A naar B te brengen en te presenteren in winkels en op markten. Bijvoorbeeld de groene klapkrat, waarin sinaasappels vanuit Valencia naar Rotterdam vervoerd worden. Dezelfde krat die vervolgens in verschillende winkels te zien is en waaruit wij onze groenten en fruit kopen. Sinds dit jaar kan dit transport door Europa een stuk duurzamer.

 

CoolRail

Dankzij de lancering van CoolRail kunnen we steeds meer van deze Zuid-Europese verse producten met de trein naar Noord-Europa vervoeren, in plaats van over de weg. Dit initiatief van Euro Pool System, waaraan ik heb mogen bijdragen, is een grote stap voor de verduurzaming van de vers-keten. Deze transitie levert in de beginfase het volgende op:

 • 3 treinen met 42 containers die per week heen en weer rijden;
 • 7200 minder vrachtwagens per jaar; en
 • 70% tot 90% minder CO2-uitstoot per krat die vervoerd wordt.

   

Processen en verduurzaming

De lancering van CoolRail in Rotterdam was een van de mijlpalen van Euro Pool System van het afgelopen jaar. Achter een krat, een op het eerste gezicht zo eenvoudig product, gaat een enorme wereld aan dienstverlening en logistiek schuil. Het verduurzamen van dit logistieke proces was gedurende mijn opdracht bij Euro Pool System mijn primaire doel. Hoe ging dat in zijn werk?

 1. De nieuwe duurzaamheidsstrategie verspreiden onder het personeel.
  De eerste fase van dit implementatieprogramma bestond uit het opzetten en begeleiden van een reeks presentaties en Q&A’s door de CEO. Dit werd gevolgd door het uitvoeren van een serie interactieve workshops om de strategie een breed draagvlak te geven. Hier werd aandacht besteed aan kernwaarden en wat die voor het personeel op de vloer in hun dagelijkse werkzaamheden konden betekenen.
 2. Follow-up van de interne activatie van de duurzaamheidsstrategie.
  Dit is een voortdurend proces, waaraan ik aan het begin heb meegewerkt. Onder meer door opvolging te geven aan ideeën die via een wedstrijd vanuit het personeel waren gekomen om kantoor gerelateerde en operationele processen te verduurzamen. En ook door op basis van de resultaten van de workshops ambassadeurs te betrekken bij het verdere programma. In de woorden van mijn opdrachtgever: “Steven heeft tijdens de workshops waardevolle contacten gelegd in de korte tijd die hij had gedurende deze momenten. Daar heeft hij ook relevante mensen kunnen betrekken bij de strategie die in een later stadium een ambassadeur kunnen zijn.”
 3. Activatie van de duurzaamheidsstrategie middels videocommunicatie, voor en door het personeel van alle Europese afdelingen.Om de ideeën en veranderde processen levendig te houden en aan te laten sluiten bij de tijdsgeest, hebben we gekozen voor videocontent die verschillende showcases van verduurzaming uitdrukt.

Alles tezamen moest binnen de contouren van een project gestuurd en gecontroleerd kunnen worden. Dan is het leuk om van collega’s terug te horen dat dit zo ervaren wordt. Mijn opdrachtgever sprak in de evaluatie van een “Strakke organisatie en planning” en van een directe collega kreeg ik op LinkedIn een referentie waarin zij het volgende zei: “It is a complicated business with an international character, but he managed well. For us it was a pleasure to work together with someone who manages the projects in an efficient and structured way.”

Gestructureerd projectmanagement met oog voor de organisatie en de mensen is precies waar wij – ons als YE’s – in willen onderscheiden, waarbij het fijn is dat onze klanten dit ook zo ervaren. En voor mij was het een prachtige kans de organisatie vooruit te helpen.

Wil jij meer informatie over het inzetten van een Young Executive, Manager of Interim Managers voor Executive functies bij jouw organisatie? Of voor meer informatie over ons Young Executive programma, klik hier.

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.