De veranderende rol van CFO in een tweehoofdig bestuur

In een recente bijeenkomst van de Boer & Croon CFO community bleek dat steeds meer grote ondernemingen kiezen voor een tweehoofdig bestuur. Dit zorgt ervoor dat de functie van CFO wordt verzwaard en dat de groepscontroller taken van de CFO overneemt. Bij kleinere ondernemingen zien we dat de rol van CFO wordt verbreed naar een regie- of COO-rol. Waar komt deze trend vandaan? En hoe kan uw organisatie en bestuur zich nu en in de toekomst aan blijven passen aan de veranderende bestuursbehoefte?

 

Waarom kiezen voor een tweehoofdig bestuur?

Wat zijn de redenen waarom steeds meer ondernemingen kiezen voor een tweehoofdig bestuur? Signalen die steeds vaker naar boven komen gaan over het ‘robuuster’ maken van een onderneming. Redenen die worden gegeven voor het kiezen van een tweehoofdig bestuur zijn onder meer:

  • Het versterken van de bestuurlijke continuïteit
  • Aanvullende kennis en competenties in 1 bestuur
  • Minder kans op overbelasting
  • Onderlinge aanvulling en correctie

De voordelen van een tweehoofdig bestuur wegen meestal op tegen de nadelen. De kans op tragere besluitvorming en meningsverschillen wordt veelal teniet gedaan door de balans en expertise die een tweehoofdig bestuur elkaar kan brengen.

 

Belang van een juiste CFO-selectie

De juiste selectie van een nieuw bestuurslid (en zeker de CFO-rol) is hiermee belangrijker dan ooit. Er moet niet alleen een aanvullende match zijn op inhoudelijk vlak; beide bestuursleden moeten goed met elkaar door één deur kunnen en tegelijkertijd elkaar tegengas bieden waar nodig.

Wanneer het gaat om de keuze van een nieuwe CFO als onderdeel van een tweehoofdig bestuur, dan is het van belang dat de CFO beschikt over algemene bestuurlijke kwaliteiten en in staat is een deel van zijn traditionele takenpakket te delegeren aan bijvoorbeeld de groepscontroller. De juiste CFO in een tweehoofdig bestuur is sterk op inhoud én op het interpreteren van overige bestuurlijke vraagstukken.

 

Bestuur ‘toekomstproof’ maken

De tendens naar meer tweehoofdige besturen wordt gevoed door een wereld die steeds sneller verandert. Organisaties hebben behoefte aan bestuurskracht in combinatie met snelle doorgronding van cijfermatige data en het vermogen om zich snel aan veranderende omstandigheden aan te passen. Een tweehoofdig bestuur kan ten opzichte van een meerhoofdig bestuur nog steeds snel beslissingen nemen en maakt het bestuur robuuster. Het is daarmee beter in staat klappen op te vangen en met veranderende situaties om te gaan.

 

Op zoek naar een nieuwe CFO?

Boer & Croon heeft het grootste kwaliteitsbestand aan CFO’s van Nederland. Bekijk deze pagina voor meer informatie en neem contact op met Jos Zandhuis, partner en aandeelhouder van Boer & Croon.

Tel.: 06 547 925 98

E-mail: j.zandhuis@boercroon.nl

 

 

 

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.