Changemanagement en must-have-skills voor herstructureringen

Anton van Dam is als changemanager aangesloten bij de transformatie- en herstructureringsgroep van Boer & Croon. Wij spraken hem over changemanagement, must-have-skills voor herstructureringen en over de werkzaamheden van de werkgroep.

Transformatie, changemanagement, herstructurering, … het lijkt inmiddels wel onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Heb je hiervoor wel mensen van buiten nodig?
“Jazeker. Veel bedrijven lopen het gevaar dat ze in hun race naar financiële targets oogkleppen ophebben voor wat er in de complexe buitenwereld gebeurt. Het is goed wanneer een bedrijf zegt: we gooien de deur open en halen iemand naar binnen die ons helpt naar buiten te kijken.”

“Zeker in een wereld die continu verandert, is het goed om vaak mensen van buiten te halen.’’

 

“Ook wanneer een bedrijf een project start dat de huidige managementstructuur niet aankan, is het slim om tijdelijk iemand naar binnen te halen die ondersteunt, zodat het bedrijf weer op efficiënte basis door kan met de bedrijfscontinuïteit.”

Hoe zie jij changemanagement over twintig jaar?
“Veel herstructureringen zullen dan gaan over hoe je bedrijven positioneert ten opzichte van de toegenomen internationale concurrentie, en technologische ontwikkelingen zoals Machine Learning en neurobiologie. Ook informatiebescherming zal een grote rol gaan spelen in herstructureringen.

Wat moet je als changemanager in huis hebben voor succesvolle herstructureringen?
“Herstructureren is voor een groot deel mensenwerk. Het is daarom essentieel om flexibel te zijn en je te kunnen aanpassen aan bedrijfsculturen en mensen. Pas dan kun je echt weten wat er speelt. Ook moet je respect kunnen uitstralen waarmee je werknemers overtuigt dat het noodzakelijk is wat je doet en dat je dit niet vanuit een ego of voor de lol doet. Op deze manier kun je veel cynisme weerleggen. Daarnaast moet je als nieuwkomer in staat zijn om in moeilijke omstandigheden mensen te vinden die je medestanders zijn, die samen met jou vinden dat er wat moet veranderen. Ook hard skills zijn bij herstructureringen en transformaties onmisbaar. Zo is bedrijfskundige kennis van processen als logistiek, verkoop en marketing essentieel, en moet je kennis en ervaring hebben van financiële procedures en instellingen. Bovendien moet een changemanager tegenwoordig verstand hebben van wat je moet, kunt én wilt met IT.”

“Je kan wel alleen naar binnen lopen bij een bedrijf, maar alleen ga je niks beginnen.’’

 

Samen met zeven ervaren changemanagers zit jij in de transformatie- en herstructureringsgroep van Boer & Croon. Wat doen jullie precies?
“Wij helpen bedrijven en instellingen om goed door te leven. Als ervaren managers met verschillende managementachtergronden hebben wij gauw door wat er aan de hand is. Soms gaan opdrachten over het afslanken of sluiten van bedrijven, maar ook gaan opdrachten over het managen van groeistuipen zodat een bedrijf gestaag kan blijven groeien. We zijn geen bureaucraten: we willen een bedrijf zo snel mogelijk helpen en gaan daarna ook weer verder. Er loopt nu bijvoorbeeld een project bij Bosal, daar zitten twee werkgroepleden die samenwerken met Young Executives.”

“We kijken altijd of we ondersteuning kunnen gebruiken van Young Executives van Boer & Croon.’’

 

Over Anton van Dam

Van Dam studeerde werktuigbouwkunde in Delft, met een specialisatie in kernenergie, waarna hij bij Philips zijn carrière startte in het natuurkundig laboratorium. Naast het doen van uitvindingen en het aanvragen van patenten, werd hij voorzitter van de ondernemingsraad. Hij besloot de wetenschap los te laten en een managementcarrière te starten. ‘’Je maakt in je carrière bepaalde keuzes, en je neemt aan dat er een automatisme bestaat dat jou duwt naar datgeen waar je competent in bent.”

Na Philips startte Van Dam Unilever. Na een paar jaar in Nederland, vertrok hij naar het Saoedi-Arabië, Djedda, waar hij samen met lokale partners Unilever Arabië opbouwde. “Het bouwen aan bedrijven is iets ongelooflijk leuks, dynamisch en uitdagends. Het aanpassen aan een onbekende cultuur is hierin van cruciaal belang om succesvol te zijn in het buitenland.’’

Toen voor Unilever in Noord-Frankrijk een fabriek gesloten moest worden met 850 werknemers, leidde Van Dam de reorganisatie. “Ik begreep bedrijfsmatig heel goed dat het moet gebeuren, maar voor de medewerkers was dit heel triest.’’ Na deze reorganisatie vertrok Van Dam naar Stockholm voor Unilever Scandinavië. Na Unilever werkte Van Dam een aantal jaren bij een Handelshuis in Zwitserland, hetgeen na consolidatie en herstructurering verkocht werd aan een concurrent. Vervolgens kocht en verkocht hij bedrijven met onder andere Gilde Private Equity.

Met Boer & Croon deed Van Dam zijn eerste opdracht in Frankrijk bij een onderdeel van Sara Lee in Lyon. Met de opdracht om de bedrijfsresultaten te verbeteren, maakte hij het bedrijf klaar voor verkoop als onderdeel van de Sara Lee vlees groep. Met B&C heeft hij daarna een cateringbedrijf gereorganiseerd in Nederland (Maison van de Boer) en reorganiseerde hij een papierfabrikant (Crown van Gelder).

Wilt u meer weten over de transformatie- en herstructureringsgroep van Boer & Croon? Klik dan hier.

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.