Nieuwe generatie CFO’s heeft andere scholing nodig

In een recente bijeenkomst van de Boer & Croon CFO community werd gesignaleerd dat de nieuwe generatie CFO’s andere scholing nodig zal hebben. Traditionele opleidingen in bedrijfseconomische en administratieve richting schieten op veel vlakken tekort als we kijken naar de vaardigheden die een moderne CFO nodig heeft. Welke vaardigheden zijn cruciaal voor het succesvol functioneren van een moderne CFO? Wat betekent dit voor opleidingen en scholing op het gebied van financieel management?

Traditioneel worden CFO’s opgeleid vanuit een bedrijfseconomische en administratieve scholing en zit het financiële talent vooral binnen de financiële kolom. Als je kijkt naar de vaardigheden van de moderne CFO dan zijn strategisch inzicht, communicatieve- en digitale vaardigheden echter minstens zo belangrijk.

De financiële tunnel uit – de helikopter in

We zien al langer een trend waarbij financiële processen steeds verder worden geautomatiseerd. Het effect hiervan is dat financieel talent zich verplaatst naar buiten de financiële kolom en zich steeds verder verweeft met de business. Financieel talent kan hierdoor meer directe positieve impact maken en veel meer vanuit een helikopterview vraagstukken oplossen in plaats van zich te beperken tot de financiële kolom alleen. Deze ontwikkeling vraagt echter wel om een andere set aan competenties; vaardigheden die op dit moment nog onvoldoende verweven zijn met de traditionele financiële opleidingen.

Financieel onderwijs op de schop

Het ontwikkelen van modern financieel talent begint tijdens de opleiding die de CFO’s van de toekomst volgen. Nu zijn dit veelal de administratieve opleidingen, bedrijfseconomie en opleidingen voor RA. Het curriculum van deze opleidingen leunt echter in veel gevallen zwaar op het administratieve proces, verslaggeving en de technische kant van audit & control. Verschillende cruciale vaardigheden zijn in deze opleidingen vaak onderbelicht. Denk hierbij aan:

  • Strategisch inzicht
  • Communicatieve vaardigheden
  • Digitale vaardigheden
  • Financial analytics

De moderne CFO – al dan niet als onderdeel van een tweehoofdig bestuur – zal deze vaardigheden steeds vaker nodig gaan hebben om organisaties toekomstbestendig te maken. Ook het begrijpen en inzetten van financial analytics is hierin een belangrijke trend die niet over het hoofd gezien mag worden.

Op zoek naar een moderne CFO?

Organisaties die op dit moment op zoek zijn naar een nieuwe CFO doen er goed aan om te toetsen of potentiële kandidaten beschikken over de vaardigheden die noodzakelijk zijn om op een toekomstbestendige manier de CFO rol in te vullen.

Wij helpen hier graag bij. Boer & Croon heeft het grootste kwaliteitsbestand aan CFO’s van Nederland. Bekijk deze pagina voor meer informatie en neem contact op met Jos Zandhuis, partner en aandeelhouder van Boer & Croon.

Tel.: 06 547 925 98

E-mail: j.zandhuis@boercroon.nl

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. U kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar niet optimaal).