Boer & Croon Kennisavond: ‘Gebruik beminnelijke doeltreffendheid om tot een ja te komen’

Marry de Gaay Fortman – Managing Partner bij Houthoff – is gastspreker geweest tijdens de afgelopen kennisavond van Boer & Croon. Op de lagere school vocht zij met haar jeugdbende in de straten van Ermelo-West; tegenwoordig gelooft zij in de kracht van beminnelijkheid.

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk wist haar uitgever Marry te overtuigen om het boek Verdrink geen Dooie Eend te schrijven. Het boek zit vol praktijkvoorbeelden waaruit blijkt hoe hard het er aan de top in Nederland aan toe kan gaan. Volgens Fortman moet dit anders kunnen. Zij stelt de vraag – hoe kunnen we verbinding zoeken om succesvoller, slagvaardiger en innovatiever te worden? – en beantwoordt deze met haar boek.

Met ons ging ze in gesprek over drie kernboodschappen:

  1. Pas waar kan beminnelijke doeltreffendheid toe. Gebruik tact, wordt nooit woedend, handel niet impulsief en ingegeven door emotie, zoek naar oplossingen waar beide partijen van profiteren, ‘getting to yes’. Dan krijg je meer voor elkaar dan met ‘oorlogje’ voeren.
  2. Soms ga je mensen tegenkomen die jou als persoon tegenwerken. Zij zullen een gesprek een negatieve doelloze kant opsturen. Probeer hier niet in mee te gaan en blijf professioneel. ‘Verdrink geen dode eend’, want er valt geen eer aan te behalen. Wanneer je zelf uiteindelijk wel slaagt of ‘wint’, geef hen dan de ruimte om eervol ‘te verliezen’, wees geen slechte winnaar.
  3. Teken voor diversiteit in je organisatie en pas dit toe op alle niveaus, ook aan de top. Op dit moment zijn nog geen 15% van de topbestuurders in Nederland vrouw. Hierdoor missen ze onnodige kwaliteit en andere invalshoeken. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat meer diversiteit aan de top een positief effect heeft op het bedrijfsresultaat.

Het kostte wat overredingskracht en beminnelijke doeltreffendheid, maar aan het eind van de avond waren veel mensen in het publiek overtuigd dat diversiteit een focuspunt moet zijn om tot het beste bedrijfsresultaat te komen.

Marry brengt geen onbekende boodschappen. Maar om te toe te passen in het dagelijkse leven zijn wel enkele handvatten nodig. Hoe zou jij bijvoorbeeld omgaan met de vraag naar je kinderwens binnen een promotiegesprek? Gelukkig heeft het boek Verdrink geen Dooie Eend op deze en andere situaties zeker een goed antwoord. Een aanrader!

De kennisavonden van Boer & Croon staan in het teken van kennisuitwisseling, netwerken, originele invalshoeken en inspirerende sprekers. Wij nodigen iedereen binnen ons netwerk uit om zich op te geven als gast. Hou onze website en LinkdIn-pagina in de gaten voor meer informatie over de aanstaande kennisavonden.

Delen

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.