Sluit

Niemand wordt er beter van als werknemers ieder jaar van baan veranderen

'Dat binnen een jaar één op de vijf werknemers een andere baan neemt, is natuurlijk geen gezonde situatie.' - stelt Edith Koetsier, partner YESS Boer & Croon.

Adobe Stock 521689119

'Vorig jaar maakten anderhalf miljoen mensen een overstap naar een andere werkgever. Dat binnen een jaar één op de vijf werknemers een andere baan neemt, is natuurlijk geen gezonde situatie. Voor de werkgevers niet, maar het is ook de vraag wat medewerkers hier mee opschieten. Je kunt mij niet wijsmaken dat dit hun carrière ten goede komt, hoe dynamisch het ook klinkt en hoeveel ze er ook met salaris op vooruit gaan. Zo´n kort dienstverband geeft nou niet bepaald een boost aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling.' - Dat stelt Edith Koetsier, partner bij YESS.

Rond de eeuwwisseling was er ook schaarste op de arbeidsmarkt, voornamelijk in de IT-sector. Nu zien we dat alle sectoren en vrijwel alle disciplines op ieder niveau van de arbeidsmarkt erdoor geraakt worden. De enorme toestroom van mensen uit het buitenland, toenemende arbeidsparticipatie onder vrouwen, de gemiddeld langere werkweken: het is allemaal een druppel op de gloeiende plaat gebleken.

Werkgevers kunnen stappen zetten om hun medewerkers beter aan zich te binden. Als werkgever moet je zorgen dat je aantrekkelijk bent. En dat betekent niet alleen dat je een goed salaris moet bieden, want dat doen de meeste werkgevers inmiddels wel. Neem de moeite om je beter te verdiepen in jouw werknemer. Organisaties zijn vaak niet transparant over wat ze van hun mensen verwachten. Door hier duidelijkheid over te bieden en ook hoe de medewerker zich kan ontwikkelen, bied je deze een perspectief dat veel verder gaat dan alleen de hoogte van het salaris.

Tips voor medewerkers: laat je niet gek maken door social media of vrienden, die misschien vinden dat je carrière strandt als je niet de eerste de beste nieuwe kans op de arbeidsmarkt pakt. Neem de tijd om na te denken over waar jij zelf gelukkig van wordt. Ga de dialoog aan met je werkgever als je afwisselender werk wilt. En als je toch die stap naar een andere baan wilt zetten, oriënteer je dan goed, spreek met mensen uit die organisatie en lees referenties. Ik heb in mijn praktijk zo vaak meegemaakt dat mensen vanuit 'fear of missing out' een overstap maken en na zes weken denken: hoe heb ik zo stom kunnen zijn?


Aanleiding: een op de wijf werknemers wisselde vorig jaar van baan