Sluit

Motorblok Nederlandse economie: It’s a Family Affair

Met een frisse blik kan Boer & Croon familiebedrijven ondersteunen bij innovatie en groei. Wij denken en doen mee bij het oplossen van bedrijfskundige uitdagingen en organisatievraagstukken.

4d8205c6 c7aa 4029 9d8b e6af1f4cdaef

Het is niet overdreven om te stellen dat familiebedrijven de motor van de Nederlandse economie vormen. Ze staan garant voor een aanzienlijk deel van het BNP en zorgen voor een solide basis voor de werkgelegenheid. Dat komt nog eens extra duidelijk naar voren tijdens en na een economische neergang. Familiebedrijven blijken dan, aangezien zij hun bedrijfsstrategie veel meer op de lange termijn richten, minder geneigd te zijn tot abrupte bezuinigingen en grootschalige ontslagen. Daarmee vormen zij een stabiele factor voor onze economie.

Dat betekent niet dat familiebedrijven geen baat hebben bij grootscheepse transformaties als de markt daarom vraagt. De aard van de ondernemingen vergt echter net iets een andere aanpak. Hier is Boer & Croon zeer ervaren en bedreven in: al decennialang vertrouwen familiebedrijven op de kennis en ervaring van Boer &Croon om hun ambities te realiseren. Familiebedrijven balanceren tussen de belangen van de volgende generatie en de ambitie om te blijven groeien. Door de focus op de lange termijn maken zij andere keuzes dan andere bedrijven. Wij begrijpen de dynamiek tussen de familie en de onderneming en weten welke specifieke onderwerpen om een lange-termijnoplossing vragen.

De kracht van familiebedrijven is het langetermijndenken, de waardecreatie over de generaties heen. De achilleshiel is het niet tijdig oplossen van meningsverschillen over de te volgen koers en het voorbereiden van de opvolging binnen de directie.

De kracht van familiebedrijven is langetermijndenken.

Groei & innovatie

Een succesvol familiebedrijf zoekt naar de balans van langetermijndenken en een moderne bedrijfsvoering. Andersoortige concurrentie, technologische en ecologische veranderingen en andere externe factoren zorgen doorlopend voor nieuwe uitdagingen. Om het proces van continue innovatie en groei te ondersteunen doen familiebedrijven er goed aan om externe professionals met kennis van zaken uit te nodigen om met een frisse blik bedreigingen en verbeterpunten te ontdekken. Externe kennis en ervaring kan zo interne expertise versterken en de ambities voor innovatie en een duurzame groei helpen realiseren. Boer & Croon denkt én doet mee met het vormgeven van groei en innovatie, met een duidelijke focus op implementatie.


Betrokken medewerkers

De relatie tussen werkgever en werknemer maakt familiebedrijven zo bijzonder en uniek. Cultuur, normen en waarden zijn sterke succesfactoren. Dat komt ook tot uiting in het personeelsbeleid: betrokken medewerkers zijn één van de drijvende krachten achter een succesvol familiebedrijf. Boer & Croon helpt familiebedrijven met het formaliseren van het personeelsbeleid met als doel het aantrekken van getalenteerd personeel dat de toekomst van het bedrijf vorm kan gaan geven. Bij groei van het familiebedrijf wordt het ook tijd om het personeelsbeleid te professionaliseren zodat het management zich kan focussen op de groeiambities van de onderneming. Met 30 jaar HR ervaring maakt Boer & Croon het verschil. Wij helpen bij de inzet van medewerkers bij een koerswijziging en het bepalen van een strategie om de juiste mensen binnen te halen.


Opvolging

Door de lange horizon van familiebedrijven is opvolging een belangrijk thema. Boer & Croon adviseert de directie en coacht de nieuwe generatie doorlopend. Wij bieden ondersteuning gedurende alle fases van de overdracht. Het vertrek van een directeur, die gedurende vele jaren een band heeft opgebouwd met medewerkers, klanten en leveranciers, kan leiden tot een generatiekloof.

Soms heeft een familiebedrijf ook behoefte aan een externe frisse blik, iemand met nieuwe kennis en ervaring. Het aantrekken van externe bestuursleden is altijd een spannend moment. Boer & Croon kan familiebedrijven begeleiden bij het succesvol opnemen van externe professionals in de bedrijfsvoering. Met ons uitgebreide netwerk van interim-managers kan Boer & Croon ook een tijdelijke ondersteuning bieden bij het realiseren van projecten of het voltooien van transformaties.

Bij Boer & Croon geloven we in een blijvende betrokkenheid van de familie in het familiebedrijf. Om de nieuwe generatie klaar te stomen is coaching en het opdoen van bedrijfskundige ervaring buiten het familiebedrijf van grote waarde. Ook hierin kunnen wij een rol in spelen.

Boer & Croon is reeds sinds 1973 succesvol met het bieden van versterking en vooruitgang door de inzet van zowel bewezen leiders als jong talent. We get it done.

Voor meer informatie