Sluit

In tien stappen van start-up tot unicorn

Martijn Moerkerk, Partner Strategy en Fusies & Overnames bij Boer & Croon, en Dr Killian J McCarthy, Associate Professor Strategy aan de Radboud Universiteit Nijmegen School of Management, leggen uit welke principes jouw kansen vergroten om de volgende unicorn van Nederland te worden.

Adobe Stock 679228691

Unicorns

Unicorns - dat wil zeggen, start-ups, met een waardering van €1 miljard of meer - zijn zeldzaam. Van de ongeveer 10.000 start-ups in Nederland die meer dan €1 miljoen waard zijn, worden er slechts twee dozijn geclassificeerd als unicorns of bijna-unicorns. Hoe kan je een start-up transformeren tot een unicorn? Uit onderzoek blijkt dat unicorns de volgende eigenschappen gemeen hebben.

Een geweldig idee
Unicorns zijn gebaseerd op disruptieve, schaalbare ideeën met het potentieel om aanzienlijke investeringen aan te trekken en een groot marktaandeel te veroveren.

Valideer de markt
Unicorns voeren grondig marktonderzoek uit, verzamelen feedback en testen hun concept via prototypes, pilotprogramma's of minimum viable products (MVP's) om de vraag te valideren en tractie te krijgen.

Krijg de juiste mensen
Unicorns hebben talentvolle medewerkers met diverse vaardigheden en passie. Ze bevorderen een cultuur van innovatie, wendbaarheid en excellentie.

Heb een schaalbaar bedrijfsmodel
Unicorns zijn ontworpen voor snelle groei en maken gebruik van technologie om processen te automatiseren en efficiëntie te bevorderen.

Focus op de klant
Unicorns zijn ontworpen voor snelle groei en maken gebruik van technologie om processen te automatiseren en efficiëntie te bevorderen.

Vind vrienden
Unicorns zijn experts in het smeden van samenwerkingen met brancheleiders, investeerders, leveranciers en distributiekanalen om de groei te versnellen.

Investeer in imago
Unicorns investeren veel in marketing, verkoop en klantenwerving, met ambitieuze maar haalbare mijlpalen.

Volg het geld
Unicorns halen kapitaal op bij venture capitalists, angel investors of strategische partners om hun uitbreiding te financieren.

Wees wendbaar
Unicorns halen kapitaal op bij venture capitalists, angel investors of strategische partners om hun uitbreiding te financieren.

Houd de prijs in de gaten
Unicorns hebben een langetermijnvisie en richten zich op het opbouwen van duurzame waarde in plaats van kortetermijnwinsten.


Kansen

De kansen zijn natuurlijk tegen je: onderzoek suggereert dat ongeveer 90% van de start-ups faalt, terwijl slechts zo'n 2% unicorn wordt. Door deze principes te volgen en vrienden te vinden met de nodige kennis om je op het juiste moment op de juiste manier te schalen, kun je je kansen vergroten om de volgende unicorn van Nederland te worden.