Sluit

Sluit

Het oog voor detail van Joost van der Hoogte

Een fascinatie voor machinebouw, automatiseren en innoveren tekent de loopbaan van Joost van der Hoogte. Deze ervaren interim COO heeft de banden met Boer & Croon aangehaald en is gestart als Associate Partner.

Pablo merchan montes hy IE90 CN6b0 unsplash

“Ik wil graag meebouwen aan de ambities die Boer & Croon heeft in de food sector en dan met name in de productiehoek.”

Vooruitstrevend

De werktuigbouwkundige en bedrijfskundige startte zijn carrière in de dierenvoedingsindustrie. “Het was lastig om mensen voor de productie te vinden in deze sector omdat het niet altijd even lekker ruikt en de grondstoffen waarmee gewerkt wordt restanten of afval zijn. Dit zorgde voor enorme druk om processen te automatiseren en de sector was hierin heel vooruitstrevend.”
Foto Joost vd H

marketing gedreven

Over deze sector kan Joost smakelijke verhalen vertellen. De productie van ‘petfood’ is zeer marketing gedreven en speelt op verrassende wijze met de perceptie van de huisdierbazen. Dat levert de werktuigbouwkundige interessante uitdagingen op. “Toevoeging van bloedkleurstof aan de vleespasta maakt het verschil. Zonder de kleurstof is het kippenvlees en mét wordt het rundvlees. Meer ingewikkeld wordt het als de marketingafdeling vraagt brokjes te produceren van gevarieerde grootte. Met rechte en schuine snijvlakken alsof het ‘vlees’ handmatig is gesneden; een ambachtelijk product van de productielijn,” vertelt Joost. “Dan moet je aan de slag om speciale snijmachines te maken, die met een interval en met gevarieerde snijbewegingen de vleessubstantie bewerkt.”

globetrotter

De productiemachines gingen de hele wereld over en Joost volgde de apparaten om ze te installeren en te finetunen. “Een mooie tijd,” blikt Joost terug, “en ongeveer veertig weken per jaar in een buitenlandse hotelkamer.” Uitbreiding van het gezin trok deze globetrotter terug om meer bij zijn gezin in Hilversum te zijn.

operationeel directeur

De bedrijfskundige technicus heeft vervolgens 11 jaar gewerkt bij de kaasmakers van Leerdammer. Zijn eerste succes was de innovatie om plakjes van exact 20 gram te snijden. “Wat het een uitdaging maakt, is dat kaas gaten heeft en dan nog moet elk plakje precies op gewicht zijn. Met grote gaten in de kaas moet het plakje kaas een fractie dikker gesneden worden.” Joost bedacht een X-ray – die voor het snijden een nauwkeurige drie dimensionale ‘foto’ maakt. Razendsnelle berekeningen – op soortelijk gewicht en dichtheid – sturen de snijmachine aan hoe dik het plakje kaas moet worden. Samen met de machinebouwer heeft hij het productproces steeds verder doorontwikkeld en tot een succes gebracht. Zijn loopbaan bracht hem tot Operationeel Directeur van de Royal Bel Leerdammer BV.

Veranderingsprocessen

Joost praat met enthousiasme, en heeft het geduld en de passie om moeilijke materie toegankelijk uit te leggen. De bedrijfskundige weet ook uit de praktijk hoe je technische verandertrajecten moet invoeren. Hij vertelt graag over zijn ervaringen hoe je mensen meekrijgt in nieuwe processen. “Door ze in een vroeg stadium te betrekken, te luisteren naar hun kennis en ze ‘eigenaar’ te maken van een onderdeel van de fabriek. De hele fabriek was in units opgedeeld onder de medewerkers. Ze waren direct betrokken bij zaken als investeringen, onderhoudsschema’s en dienstenroosters. Dat helpt enorm bij veranderingsprocessen.”

Meebouwen aan de ambities

Klanten uit de foodsector weten het Amsterdamse Boer & Croon steeds vaker te vinden met specifieke hulpvragen. En deze sector is de expertise van Van der Hoogte. “Ik wil heel graag meebouwen aan de ambities die de organisatie heeft in de food sector en dan met name in de productiehoek. Daar ligt echt mijn passie en ik kan ook een goede bijdrage leveren met mijn kennis, ervaring en netwerk”

“Wat ik ervaar is dat de menselijke maat veel aanwezig is bij Boer & Croon. Ik heb het idee dat omzet en geld verdienen een logisch gevolg is van hun eerste prioriteit; goede mensen aan zich binden. Verder geloof ik in de combinatie die Boer & Croon aanbiedt met bewezen leiderschap en jong talent. Ik zou het dan ook heel leuk vinden om samen met Managers en Young Executives een tandem te vormen op mijn opdrachten.”