Sluit

Alleen met lef en onderling begrip wordt nationale duurzameketenwetgeving een succes

'Als meer CEO´s hun nek zouden uitsteken en als eerste stappen durven zetten, zou dit wel eens een vliegwieleffect kunnen hebben.' - Haico Spijkerboer, partner Operations.

Adobe Stock 241360581

Risico op verloren aanbestedingen
Nu invoering van het Europese voorstel voor duurzameketenwetgeving op zich laat wachten, gaan er in Den Haag stemmen op om zo snel mogelijk met nationale wetgeving te komen. Op zich begrijpelijk, gezien de trage voortgang van de Europese wetgevingsmachine, maar we moeten oppassen dat dit niet ten koste gaat van de Nederlandse concurrentiepositie. Niemand heeft er wat aan als Nederlandse ondernemingen aanbestedingen verliezen van bedrijven uit landen waar wat minder nauw met duurzaamheidsregels wordt omgesprongen.

Niet praten, maar doen.
Dat betekent echter niet dat ons bedrijfsleven maar moet blijven stilzitten en wachten totdat in Brussel de neuzen eindelijk dezelfde kant op staan. Het wordt tijd dat meer bedrijven lef tonen door zelf stappen te ondernemen. Niet praten, maar doen.
Ze kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan Paul Polman van Unilever, die al jaren geleden zei: onze strategie heeft vijf speerpunten, en één daarvan is global sustainability. Hij wilde aantonen dat Unilever tegelijkertijd duurzaam als competitief kon zijn. Als meer CEO´s hun nek zouden uitsteken en als eerste stappen durven zetten, zou dit wel eens een vliegwieleffect kunnen hebben.

Kies je carrière bewust
Een belangrijke rol is weggelegd voor de jongere generatie, die in de startblokken staan om een carrière te beginnen. In de huidige krappe arbeidsmarkt hebben zij het voor het uitkiezen, dus zij kunnen de sociale druk opvoeren. Wie wil nog bij een bedrijf werken met een afwachtend beleid op zo´n belangrijk thema als duurzaamheid?

Luister naar de mensen uit het bedrijfsleven

Dat betekent niet dat de overheid hier geen rol in kan spelen. Het probleem is echter dat er bij overheidsinstanties vaak te weinig kennis bestaat over hoe de private sector werkt, zeker in de ingewikkelde internationale context. Men lijkt soms de concurrentiepositie van BV Nederland uit het oog te verliezen. We schieten er niets mee op als bedrijven buiten spel worden gezet, en opdrachten verliezen aan buitenlandse partijen die aan minder stringente regels zijn gebonden.
Voordat de overheid wet- en regelgeving ontwerpt, zou ze zich eerst eens wat beter in het bedrijfsleven moeten verdiepen. Er zijn in ons land ongetwijfeld oud-bestuurders van ondernemingen te vinden met hart voor de zaak, die de overheid hierin kunnen adviseren. We hebben dit soort bruggenbouwers nodig om de zaak in beweging te zetten. Want iedereen is het erover eens: stilstand is geen optie.

Aanleiding: